Ekologisesti messuille

Ympäristöasiat ovat viime vuosien aikana nousseet myös messu- ja tapahtuma-alalla pinnalle. On ilahduttavaa huomata, että yhä useamman alan yrityksen agendalla on omien palveluidensa ja toimintansa kehittäminen ekologisempaan suuntaan.
Messuosallistumisen hiilijalanjälkeen vaikuttaa moni asia matkustamisesta, majoittumiseen ja rahdeista rakenteisiin. Huolellisella suunnittelulla ja tietoisilla valinnoilla voit kuitenkin pienentää ympäristökuormaa merkittävästi.

 

”Kun osaston ja sen aktiviteettien suunnitteluun on varattu reilusti aikaa, syntyy sekä luovia että ympäristöä säästäviä ratkaisuja.

Aloita messuosallistumisen suunnittelu hyvissä ajoin, jolloin myös kokonaisuuden ideointiin jää yhteistyökumppanillasi enemmän aikaa. Kun osaston ja sen aktiviteettien suunnitteluun on varattu kalenterista useampi viikko, syntyy sekä luovia että ympäristöä säästäviä ratkaisuja. Ehkä rahtikulut korvautuvat suunnittelijan pöydällä hologrammeilla tai asiantuntijasi säästää aikaa ja lentokilometrejä messuneuvottelun tapahtuessa virtuaalimaailmassa?

Messuosaston rakenteiden ekologisuuteen ja uusiokäyttöön pystytään myös paremmin kiinnittämään huomiota kun aikaa suunnitteluun on varattu riittävästi. Ajoissa vahvistuva toteutus antaa rauhan myös huolelliseen valmisteluun. Luonto kiittää, kun tarvittavien materiaalien hankinnat pystytään hoitamaan keskitetysti ajokilometreistä karsien ja tuotanto on mahdollista sarjoittaa työvaiheiden osalta järkevästi.

Kuva: Gasumin osasto Yhdyskuntatekniikkamessuilla sai kunniamaininnan ”Paras messuosasto” -raadilta. Osastolla hyödynnettiin kierrätettäviä materiaaleja ja elementtejä. 

 

”Materiaalihävikki minimoituu, kun toteutus konseptoidaan.

Jos yrityksesi osallistuu messuille säännöllisesti, kannattaa osastoista tehdä konsepti ja toteutus lyödä kerralla lukkoon useamman tapahtuman osalta.

Messuosastokonseptissa rakenteet, visuaaliset elementit ja kalusteet suunnitellaan sekä toteutetaan tavalla, joka taipuu useampaan toteutukseen. Materiaalihävikki minimoituu, kun rakenteet ja tulosteet kiertävät yhden sijaan useammat messut. Konseptointi myös säästää kustannuksia, kun rakenteiden ja tulosteiden hinnat jyvittyvät useampaan toteutukseen.

Messuille toteutettuja tulosteita ja rakenteita pystyy hyödyntämään myös toimitiloissa. Usean asiakkaamme kohdalla ovat osastoelementit päätyneet lopulta toimiston somisteiksi tai showroomin kalusteiksi.

 

”Ainutlaatuinen asiakaskohtaaminen muistetaan pidempään kuin mainoskynä tai magneetti. 

Viime vuosina messuilla on näkynyt ilahduttava trendi, jossa mainostavaroiden sijaan osaston vieraille on tarjottu elämyksiä. Ainutlaatuinen asiakaskohtaaminen myös muistetaan pidempään kuin mainoskynä tai magneetti.
Kannustankin miettimään messuosallistumista tapahtumallisuuden kautta.

Hyvin suunniteltu ja osallistava aktiviteetti paitsi madaltaa kynnystä tutustua ihmisiinne, tuotteisiin ja palveluihin myös tukee brändiänne ja muovaa mielikuvaa yrityksestänne. Ehkä osastolla ei tarvita jakotavaraa?  Ehkä onnistutte jättämään tunteen tavalla, joka juurtuu kävijän mieleen vuosiksi?

Kuva: Saltexin FSB-messuille toteutetut tuote-esittelytasot ovat jatkokäytössä yrityksen Äänekosken tehtaalla. 

 

”Kysy rohkeasti, kuinka tapahtumakumppanisi arvottaa ympäristön omassa toiminnassaan.

Messuosastoja ja tapahtumia toteuttavien yritysten toiminnassa on merkittäviä eroja. Kysy rohkeasti kuinka kumppanisi arvottaa ympäristön omassa toiminnassaan ja mitä toimenpiteitä yrityksessä on tehty ympäristön hyväksi. Energiaa säästävät LED-valaisimet, kierrätettävät rakenteet ja ekologiset materiaalit ovat yksi osa kokonaisuutta. Laajempi ja merkittävämpi kysymys on kumppanisi toiminnan rakenne ja prosessit. Tunnistaako kumppanisi toimintansa kannalta merkittävimmät ympäristövaikutukset ja mitä niiden minimoimiseksi on tehty?

Me Standilla teemme aktiivisesti töitä oman toimintamme kehittämiseksi. Tuorein ekoteko, aurinkovoimala, rakentuu tuotantomme katolle kevään 2020 aikana. Voimala on mitoitettu kattamaan koko toimistomme- ja tuotantomme kesäkuukausien aikainen sähköntarve, joten sirkkelit, tulostimet ja toimiston koneet pyörivät jatkossa astetta vihreämmällä energialla.

Kerromme mielellämme toiminnastamme ja autamme ympäristöä kunnioittavien toteutusten suunnittelussa. Ota yhtettä, niin jutellaan lisää!

 

Kirjoittaja: Sini Husu